23 Aralık 2009 Çarşamba

YAŞAR AKSOY-HÜRRİYET EGE YAZARI

BAŞLIK: Sufi'nin bilinci.. Yaklaşık 20-25 yıl öncesinden titiz bir coşku ile izlediğim Gülsün Erbil sanatının sufi rüzgarı ile İzmir'de gerçekleşen "3.EgeArt Sanat Günleri"nde buluştum. Büyük bir sürpriz beni bekliyordu, şu günlerde hazırladığı Mevlana Müzikali'ni sahnelemek için didinen kızım Ressam Neslihan Karaağaç'ın mistik dünyası ile çevrelenmiş bir ruh hali içinde iken; Çağdaş Türk Resim Sanatı'nın İbrahim Çallı'dan Maide Aral'a kadar uzanan sufi alemi resimleyen sanatçı kuşağının, tezleri ve çalışmalarıyla simge haline gelmiş en yetkin temsilcisinin en son yaratılarıyla buluşmak, beni bu rüzgarın içinde bilinçli bir sevince ulaştırdı. Soyutlamanın kavramsal boyutlarında yapıtlar üreten klasik Gülsün Erbil sanatının, sanatçının 1983'lerde yurtdışına çıkmasıyla, Goldsmiths College'de "Mistisizm" tezi hazırlamasıyla başlayan "gümrah güçte Mevlana izleyicisi gerçek İslam Mistisizmi amaçlı estetik yolculuğunun son yaratılarına" şahit olmanın kıvancını yaşadım.Yapıtlarındaki büyüleyici iç müzik, Tanrı ile insanoğlunu buluşturan ruhani şiirler olarak gerçekten göz kamaştırıyor. Ali Asker Bal'ın sanatçı üzerine yazdığı "Sırdöngü" kitabı ile izlediğim bu son yapıtlar buluşunca, sanatçının sırdöngüsü, Yaratan Güce ulaşma yolculuğunda billurlaşan sufi coşkunun "estetik bilinci" olarak gözler önünü seriliyor.. Yaşar Aksoy - Hürriyet Ege yazarı.

5 Aralık 2009 Cumartesi


GÜLSÜN ERBİL “SIRDÖNGÜ”


Ali Asker Bal

Mas Matbaacılık A.Ş., 2009


Sanat, 280 sayfa


“Gülsün Erbil ‘Sırdöngü’ ” adlı kitap, halen Üniversitede çalışan, akademisyen ressam Ali Asker Bal’ın
 Sanatta Yeterlik tezi için araştırma yaparken karşılaşıp-tanıştığı ressam Gülsün Erbil’in sanatı hakkında hazırladığı bir ilk çalışma. Devlet Güzel Sanatlar Fakültesi (Mimar Sinan Üniversitesi), yüksek resim bölümünden 1971’de mezun olan ve İstanbul’da başladığı sanat yaşamını Londra, New York’tan sonra tekrar İstanbul’da sürdüren Gülsün Erbil, Türk resminde kavramsal soyut sanatın ilk modern temsilcisidir. Sanatçı, soyut sanatına kavram olarak “mistik döngü”yü seçmiş, bu kavramı zenginleştirip-derinleştirerek yaşamına yaymış ve plastik sanatların bütün dilleriyle bunu ifade etmiştir. Gülsün Erbil, Türk resim sanatına katkılar yapmış; birçok sanatçıyı etkilemiş, dünya sanatına da birçok yeni düşünce, proje ve anıtsal yapıt kazandırmıştır. Kitap, sanatçının portfolyosundan derlenmiş zengin resim görselleri eşliğinde, “gözlerden kaçırılmış” güçlü bir sanatçı portresini tüm yönleriyle okuyucuya sunmayı amaçlıyor.
 
glsnerbil@gmail.com
gulsunerbil@gmail.com

BASIN DUYURUSU..BASIN DUYURUSU..BASIN DUYURUSU

BASINA DUYURU - BASIN DUYURUSU - BASINA DUYURU - BASIN DUYURUSU

GÜLSÜN ERBİL

3.EGE ART SANAT GÜNLERİN’ de
‘’SUFİNİN YAŞAMI’’ sergisiyle..



YER: AHMET ADNAN SAYGUN SANAT MERKEZİ

Başlangıç : 11 / Aralık / 2009 Cuma 10:00

Bitiş : 25 / Aralık / 2009 Cuma 18:00



Gülsün Erbil, 1971’de Mimar Sinan Üniversitesi’nden (Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü) birincilikle mezun oldu.

1983 yılında British Council’ dan aldığı bursla Londra’ya gitti. Londra’da Goldsmiths’ College’de seramik (83-84) ve tekstil (93-94) alanlarında iki ayrı yüksek lisans tamamladı. Aynı yıllarda “Mistik Döngü” konulu Akademik bir tez çalışması gerçekleştirdi.

1994’de New York’a taşındı ve l998 de Harlem’de Galeri X’ i kurdu. Galeri X birçok ulustan sanatçının dünya sanatıyla buluşmasına köprü görevi yaptı.

Sanatçı 20 yıl yurtdışında çalıştıktan sonra 2002 yılında yurda döndü ve Galeri X’i İstanbul’da açtı. Halen çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.

1968’den beri aktif bir sanat yaşamı sürdüren sanatçı, soyut sanata kavram yükleyerek “mistik döngü” adını verdiği tarzı sanat dünyasına kazandırmıştır.

Mevlana’nın felsefesini 1973'den beri araştıran ve 1977'den itibaren de yapıtlarında uygulayan Gülsün Erbil, Mevlana’nın tasavvuf anlayışındaki barış, sevgi ve hoşgörü çağrısından esinlenerek, diyalektik materyalizmden soyutlayarak geliştirdiği mistik döngü kavramını sembolize eden çalışmalar yaptı. Evrendeki doğal ve sosyal olguların diyalektik etki tepki reaksiyonuyla geliştiğini ve ancak böyle anlaşılabileceğini belirten sanatçı, bu gerçekliği yapıtlarında varoluşa dair ikilemleri kullanarak vermektedir. Sanatçı resim, seramik, özgün baskı, heykel, tekstil, mozaik, enstalasyon, video sanatı gibi birçok alanda üretim yapmakta ve her bir malzeme ile mistik döngüyü ifade eden sembollerle benzersiz bir sanat dili ortaya koymaktadır.

Gülsün Erbil, kendine özgü sanat tarzı ve duruşuyla yaşamı ve sanatı çok yakından izlenmesi gereken bir sanatçı olma özelliğindedir.


Sanatçı fuar boyunca kitabını imzalayacaktır..


İletişim bilgisi için: Tel: 0 532 221 74 30

email: ulkuyuceer@hotmail.com


EGE ÜNİVERSİTESİ 3.EGE ART SANAT GÜNLERİ'NDE


BABİL KULESİ


BAL-KAN-GÖLÜ


SUFİNİN YATAĞI


SUFİNİN ÇORABI


CAMİLLE CLAUDEL'e Saygı


SUFİNİN ÇORABI


MEVLANA'ya Saygı


SEMAZENLER


SUFİNİN PENCERESİ


TOPRAK


MİSTİK DÖNGÜ V


MİSTİK DÖNGÜ III


NEYZEN BABA (Kubbede Ses)


ŞAMANİZM III


Hİ ÇİM


PAZAR YERİ


PAZAR YERİ


PAZAR YERİ


AŞKIN DÜĞÜMÜ III